Jornada de sensibilització i neteja del bosc (Els Plans de Ferran)

dissabte, 25 de Septembre de 2021 a les 09:30

  Jornada de sensibilització i neteja del bosc

La plataforma Revifem Queralt organitza una sortida el proper 25 de setembre de 2021 de 9h30 a 13h per aprendre a desbrossar un bosc. Les accions de neteja del sota bosc són indispensables per prevenir incendis i volem aportar aquests coneixements i conscienciació a la societat.

L'activitat es durà a terme a Plans de Ferran (amb una possible sortida conjunta des de Santa Coloma de Queralt), l'explicació teòrica i pràctica anirà a càrrec de Joan Teruel (ADF i gestor de recursos naturals) i compta amb la col·laboració dels ajuntaments d'Argençola, Bellprat, Sant Martí de Tous i Santa Coloma de Queralt.

Us animem a participar-hi, cal inscripció prèvia!

Incendis i Reacció en cadena: foc + escalfament = més foc

Article d'opinió de Revifem Queralt
Estem veient amb els nostres ulls i també a les notícies com arreu del mon els incendis són qualificats com impensables, inèdits, de categoria 6, imparables on les dotacions de bombers poc i poden fer. Això es deu a dos motius, entre altres, al canvi climàtic, amb estius més secs i calorosos i també a l’estat de deixadesa en que es troben la majoria de boscos, bruts i amb moltes branques que possibiliten que el foc pugi del sotabosc a les copes dels arbres, fent que la temperatura del foc passi de ser de 300 graus, si es crema el sotabosc, a 800 graus si puja als arbres. En aquest cas els mitjans aeris poc i poden fer ja...

Quan els arbres es cremen alliberen a l’atmosfera el carboni que havien emmagatzemat en el seu interior durant anys i a vegades segles. En aquest sentit son com el carbó. I aquesta és la raó per la qual els efectes dels incendis forestals sobre les emissions de CO2 és un dels circuit de realimentació més temuts: QUE ELS BOSCOS DEL MON , QUE PEL GENERAL HAN ESTAT DIPÒSITS DE CARBONI, ES CONVERTEIXIN EN FONTS DE CARBONI I ALLIBERIN AQUEST GAS EMMAGATZEMAT.

Que està per venir? Molt més foc, amb molta més freqüència, que cremarà una superfície molt més gran.

I més foc comporta més escalfament, que porta a la vegada més foc.

Globalment, els incendis forestals generen fins el 25% de les emissions de CO2, si aquests augmenten poden deixar sense efectes les reduccions de CO2 previstes pels acords de Paris i així afegir un 1,5 graus addicionals d’escalfament global, fent que la reacció en cadena sigui imparable. Hem d’actuar i fer-ho ja.

  

Tu valoración
Puntuación 0/5 (0 Votes)
Compartir